Multirunner.dk Blog

Løb er en farlig sport – 50 % døjer med løbeskader, så det gør vi noget ved!

skadet løber

Foråret ser nu endelig ud til langt om længe at have ramt landet. Det betyder også, at rigtigt mange får lyst til at snøre løbeskoene for at komme ud af løbe, så de kan komme i “strandform” inden sommerferien.

Hører du til én af dem der rejser fra sofaen for at kaste dig over et løbetræningsprogram, så er der stor risiko for at du i løbet af kort tid igen må stille løbeskoene på hylden. Årsag: du har fået dig en løbeskade.

Runsafe, som er et dansk forskningsprojekt der forsker i løbeskader har for nylig offentliggjort et tankevækkende resultat. Omkring 50 % af alle der starter med at løbetræne ender med at pådrage sig en løbeskade inden der er gået et år.

De angiver ydermere at nogle af de væsentligste faktorer til at du får en løbeskade er:

> Du løber for langt for tidligt
> Du løber for hurtigt for tidligt

Det er i mine øjne ikke overraskende konklusioner idet overbelastning og skader er et resultat af at du presser kroppen hårdere end den er klar til.

Når du løber en tur, så nedbryder du kroppen, og det er i den efterfølgende restitutionsperiode at kroppen bygger sig op til at være en bedre og mere robust udgave af den løber du var før løbeturen.

Hvor hurtigt kroppen restituerer og adapterer til træningen er meget forskellig for f.eks. kredsløb, muskler, sener og knogler. Dit kredsløb adapterer hurtigt til træningen, og du kommer hurtigt i god form, mens muskler, sener og knogler er meget lang tid om at adaptere til belastningen.

Og når formen så hurtigt bliver bedre end hvad muskler og sener kan holde til, så er det skaderne kommer.

Mange løbere glemmer hurtigt – eller tænker i hvert fald ikke over – det udgangspunkt de startede med, hvilket et eller andet sted måske er forståeligt nok, når vejret er godt, motivationen stor og formfremgangen markant.

Der er mange der bruger deltagelsen i et motionsløb som motivationsfaktor til at holde gang i løbetræningen. Det er også rigtig godt at sætte sig et mål. Det fortæller dig nemlig hvor du skal hen, og på den måde kan du begynde at planlægge din træning. Mange er dog ofte for optimistiske i deres målsætning – enten vælger de en sluttid der er for hurtig eller en distance der er for lang i forhold til hvor lang en træningsperiode de har frem til målet.

Har du f.eks. 16 uger til at komme i form til en halvmaraton som du gerne vil gennemføre på en bestemt tid, så regner de fleste baglæns for at ende med den distance, det tempo og den træningsmængde de skal træne i den første uge, hvis du gerne vil nå dit mål.

Og hvis der så ikke er overensstemmelsen mellem det som de skal kunne klare i den første træningsuge, og det som de rent faktisk er parat til, ja så går der ikke mange uger før end vi har balladen i form af begyndende skader.

Med mine snart mange års erfaring som løbetræner har jeg været bekendt med de konklusioner som Runsafe drager. Og det er der uden tvivl også mange andre trænere, fysioterapeuter etc. der har været. Nu er det bare officielt blevet dokumenteret.

Og det er bl.a. disse erfaringer (sammen med mange andre) der er blevet indbygget i Multirunner.

For eksempel tager Multirunners løbetræningsplaner altid udgangspunkt i dit aktuelle niveau. Og det gælder uanset om du vil løbe 5 km eller træne dig op til en maraton. For du kan ikke træne hårdere eller mere end det som dit udgangspunkt tillader.

Derudover er progressionen i de forskellige træningsprogrammer tilpasset dit niveau. Denne progression er ofte langt mere konservativ end det som du selv ville have haft tålmodighed til at følge. Så ved at du følger planen slavisk så undgår du, at du kommer til at løbe for langt, for hurtigt eller for mange kilometer om ugen.

I nuet oplever en del løbere det som lettere frustrerende at de ikke skal træne hårdere end de skal, nu hvor de føler at de kan klare mere. Men når de så rammer dagen for deres mål uden at de har haft en eneste løbeskade, så er det med stor tilfredshed at se ser tilbage på træningsforløbet og at de formåede at følge planen som den var lavet til dem.

I Multirunner har du heller ikke mulighed for at sætte dig en ønsket sluttid for det mål du gerne vil nå. Med ovenstående in mente så giver det ikke så meget mening at lave en plan ud fra en tid du gerne vil nå.

Derimod kan du være sikker på, at hvis du følger planen til punkt og prikke, så vil du komme i den bedste mulige form og dermed også opnå den for dig bedst mulige sluttid. Og er du ikke tilfreds, så skal du blot fortsætte løbetræningen. For løbepas efter løbepas, uge efter uge vil du støt men sikkert blive en bedre og hurtigere løber.

Vejen til gode resultater og et langvarigt og skadesfrit løb handler i høj grad om at tilpasse træningen til det som din krop kan holde til. Det betyder at du skal passe på med hverken løbe for langt eller løbe for hurtigt.

Blogindlæg